czwartek, 22 listopada 2012

Chleb dla raczej leniwych

Naprawdę smaczny chleb, póki co na drożdżach, ale zrobienie go to minimum nakładu sił, środków i czasu.
  • 1 kg mąki
  • szklanka otrąb pszennych (inne też dają radę)
  • litr ciepłej wody (około 36*)
  • 50g świeżych drożdży
  • łyżka soli,
  • 3-4 łyzki oliwy,
  • pół szklanki prażonych ziaren słonecznika (a z ziarnami to też można dowolnie)
Drożdże mieszamy z ciepłą wodą, dodajemy resztę składników, mieszamy, przekładamy do keksówek wysmarowanych tłuszczem i wysypanych otrębami. Zostawiamy do wyrośnięcia.
Nagrzewamy piekarnik do 100*, wkładamy chleby, podkręcamy temperaturę na 200*. Całość pieczenia trwa około 80 minut, ale to tylko sugestia.
Musi się upiec, a jak kto lubi bardziej wypieczony, to potrzyma trochę dłużej.
 Dobrze jest wyciągnąć z foremki, wrzucić na kratkę na 10-15 minut i podpiec skórkę od spodu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

O mnie

Jedzenie jest fajne, przygotowywanie go jeszcze fajniejsze :) A przy stole można podyskutować o wszystkim ;) A że staram się jeść to, co podpowiada mi organizm, to będzie tu prawie wszystko. A jak mi się czasem nie o jedzeniu napisze... no cóż, może się zdarzyć.