Naprawdę smaczny chleb, póki co na drożdżach, ale zrobienie go to minimum nakładu sił, środków i czasu.
- 1 kg mąki
- szklanka otrąb pszennych (inne też dają radę)
- litr ciepłej wody (około 36*)
- 50g świeżych drożdży
- łyżka soli,
- 3-4 łyzki oliwy,
- pół szklanki prażonych ziaren słonecznika (a z ziarnami to też można dowolnie)
Drożdże mieszamy z ciepłą wodą, dodajemy resztę składników, mieszamy,
przekładamy do keksówek wysmarowanych tłuszczem i wysypanych otrębami. Zostawiamy do wyrośnięcia.
Nagrzewamy piekarnik do 100*, wkładamy chleby, podkręcamy temperaturę na 200*.
Całość pieczenia trwa około 80 minut, ale to tylko sugestia.
Musi się upiec, a jak kto lubi
bardziej wypieczony, to potrzyma trochę dłużej.
Dobrze jest wyciągnąć z foremki, wrzucić na kratkę na 10-15 minut i podpiec skórkę od spodu.
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz