niedziela, 4 listopada 2012

Cebulowe kulki ziemniaczane

Właściwie to powinienem napisać, że to kulki ziemniaczane z cebulą, ale co tam. Takie kulki to alternatywa dla frytek, a w wersji z dodatkami mogą stanowić samodzielne danie.

Potrzebne będzie:
  • około 500g ugotowanych, przeciśniętych przez praskę lub zmielonych ziemniaków 
  • około szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • cebula

Ilość mąki zależy od gatunku ziemniaka i pory roku, która ma ogromne znaczenie.

Z tych składników wyrabiam ciasto, które ma mieć konsystencję taką, żeby można było spokojnie ulepić kulki.
W wersji cebulowej dodaję pokrojoną w drobną kostkę cebulę, lepię kulki wielkości orzecha włoskiego i smażę na głębokim oleju na złoty kolor. Odsączam na papierowym ręczniku i zajadam
z tym, z czym zazwyczaj jem frytki.






W wersji "na bogato" do środka kulki można wrzucić kawałek sera żółtego albo mozzarelli, szynkę, kiełbasę, rybę i co tylko do głowy przyjdzie.
W wersji dietetycznej można kulki upiec bez dodatku tłuszczu w piekarniku, ale już nie są tak smaczne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

O mnie

Jedzenie jest fajne, przygotowywanie go jeszcze fajniejsze :) A przy stole można podyskutować o wszystkim ;) A że staram się jeść to, co podpowiada mi organizm, to będzie tu prawie wszystko. A jak mi się czasem nie o jedzeniu napisze... no cóż, może się zdarzyć.