Postanowiłem podnieść nieco poprzeczkę i dodać temu daniu jeszcze jakiegoś innego wymiaru.
No i tak siedziałem, siedziałem i wysiedziałem.
Wyszła mi wołowina ze szparagami, puree z zielonego groszku i sałatką z rukoli.
Potrzebujemy na 4 porcje:
- około 300 g wołowiny (udziec)
- około 500 g szparagów
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
- gałązka rozmarynu
- około 300 g zielonego groszku
- jogurt naturalny
- łyżka masła
- sól
- pieprz
- rukola
- 1 papryczka chilli
- około 200 g pomidorów koktajlowych
- 1 średnia czerwona cebula
- kilka suszonych pomidorów
- sos vinegrette, przepis tutaj
Później trzeba sobie skoordynować działania, bo wszystko idzie już szybko.
Jeżeli groszek mamy świeży lub mrożony, trzeba go krótko obgotować, 3 min. wystarczą, odcedzić.
W garnku rozpuścić masło, wrzucić groszek, chwilę podsmażyć, dodać jogurt, doprawić solą i pieprzem, zmiksować blenderem, jeśli jest zbyt rzadkie, odparować na małym ogniu.
Chilli drobno posiekać, pomidory pokroić w ćwiartki, suszone pomidory odsączyć z oliwy, pokroić w paski, cebule w piórka, wymieszać z rukolą, przed samym podaniem polać vinegrettem, wymieszać.
Szparagi obrać, odciąć końcówki tak, aby z mięsa po zawinięciu wystawało około 1/3 szparaga, wrzucić na wrzącą, lekko osoloną wodę i gotować około 5 minut.
Odcedzić.
4,5 szparagów zawinąć w plaster wołowiny, spiąć wykałaczką, smażyć na patelni z niewielką ilością oleju po 3,4 minuty na każdą z 4 stron. Na talerz wrzucamy porcję puree, sałatkę, na sałatkę mięso.
To danie jest smaczne i proste, że aż d...e węża się łyso zrobiło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz