wtorek, 23 października 2012

Makaron

Makaron, przynajmniej w wersji podstawowej, jest bardzo prosty do zrobienia.
Potrzebna jest mąka, jajka i odrobina soli.
Na 100 gram mąki wystarczy jedno całe jajko, dwa to już będzie luksus.
Oczywiście, jeśli ktoś się rozkręci, można zacząć eksperymentować z samymi żółtkami, oliwą,
szpinakiem itp, itd.
Jeśli użyjemy mąki tortowej, będziemy mieli kluchy, jakie robiła babcia, a jak pełnoziarnistej, to podobno samo zdrowie.

Generalnie wszystkie składniki trzeba wymieszać, zagnieść elastyczne ciasto, podzielić na porcje,
rozwałkować, zostawić na chwilę do podsuszenia, pokroić i ugotować.

To wersja przed gotowaniem





Proste, prawda?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

O mnie

Jedzenie jest fajne, przygotowywanie go jeszcze fajniejsze :) A przy stole można podyskutować o wszystkim ;) A że staram się jeść to, co podpowiada mi organizm, to będzie tu prawie wszystko. A jak mi się czasem nie o jedzeniu napisze... no cóż, może się zdarzyć.