- 500g mięsa mielonego (wieprzowe)
- 50g makaronu sojowego
- 3 jajka
- Grzyby Shiitake (ok. 12 szt.) ( Nam huong –po wietnamsku)
- 50g grzyby(kiełki) Mung (moc nhi- po wietnamsku)
- Pieprz do smaku
- 1 nieduża kalarepa pokrojona w zapałkę
- 1 marchewka pokrojona w zapałkę
- 1/2 cebuli pokrojona w piórka
- 15-20 krewetki koktajlowe (mogą być, nie muszą być) –trzeba ich mielić
- 40 papierów ryżowych
Przygotowanie farszu:
Makaron sojowy zalewamy ciepłą wodą, zostawiamy na 10min aby zmiękł. Później kroimy w długości 3cm.
Grzyby Mung i grzyby Shiitake zalewamy wrzątkiem aby zmiękły i kroimy w paski
kalarepa pokrojona w zapałkę, marchewka pokrojona w zapałkę, cebula pokrojona w piórka
Krok po kroku:
1. Na patelni podsmażamy krótko mięso mielone (oraz krewetki mielone). Później smażone już mięso (i krewetki mielone) dajemy do dużej miski lub garnku bez oleju z patelni. (Ten krok można pominąć jeżeli nie mamy zbyt dużo czasu, wówczas surowe mięso mielone mieszamy od razu z innymi składnikami).
2. Wszystko (oczywiście bez papierów ryżowych :D) wrzucamy do ww. miski bądź garnku i dokładnie mieszać
3. Dodajmy do farszu pieprz i sól. Uwaga- wystarczy 1-2 małe łyżeczki soli.
4. rozkładamy czystą zamoczoną ściereczkę kuchenną - na niej będziemy zwijać sajgonki
5. obok stawiamy średnią miskę ciepłej wody, do wody trochę cukru. Potrzebna nam jeszcze czysta gąbka.
6. Czystą gąbkę zanurzamy w misce wody, po czym wyciskamy z niej wody (ale nie do końca, tak-aby gąbka nadal mokra)
7. Kładziemy na ściereczce papier, potem zwilżamy obie strony za pomocą gąbką. Po około 20 sek. papier powinien zrobić się elastyczny i możemy zacząć składać.
8. Na brzeg papieru nakładamy dwie łyżki farszu i zwijamy dwa razy
9. zakładamy boki do środka (2 boki powinny się znaleźć w odstępie 1 cm od siebie ) i zawijamy do końca w rulon
10. zwinięte sajgonki odkładamy na deskę i dajemy im odpocząć aż przeschną. Dajemy im dobre 15 minut.
11. Do patelni wlewamy dużo oleju. Czekamy aż olej dobrze się rozgrzeje i wrzucamy do niej sajgonki, jeden po drugim na całej powierzchni patelni. Smażyć sajgonki na złoty kolor.
12. Gotowe sajgonki wyciągamy na papierowy ręcznik żeby odsączyć nadmiar tłuszczu
Smacznego!!!
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń